Extraljus

Är du i behov av bättre ljusbild, men osäker på vad du ska köpa? Ingen fara, vi har själva varit i exakt samma situation och därför skrivit en snabb-guide. Den innehåller fyra punkter som gör det enklare att navigera i den uppsjö av modeller och utföranden som finns i extraljusens värld.

Steg 1. Vad har din bil för elektronik?

Vilken bil ska extraljuset sitta på? Har bilen i fråga analoga strålkastare eller digitala (LIN-bus, Can-bus, Can-bus FD)? Vid eventuell osäkerhet finns det bra listor att tillgå på Modernums hemsida vi nedan länkar:

Analog Lightning

Digital Lightning

Steg 2. Vilken ljusbild vill du ha på ditt extraljus?

Nu vet du förhoppningsvis vilken kabelsats från Modernum som behövs, Analog Lightning eller Digital Lightning. Nästa steg är att bestämma dig för vilket extraljus du vill ha på bilen. Det finns några aspekter att ta hänsyn till vid val av extraljus.

Vilket behov vill du att extraljuset uppfyller? Vilka vägar kör du oftast på? Du kan montera lampor med en och samma ljusbild eller laborera fram en kombination av olika extraljus för att möta just ditt behov på bästa sätt. Man brukar prata om framförallt tre olika ljusbilder; Flood, Spot & Combo.

Flood

En bred ljusbild, perfekt för dig som kör på mindre, kuperade vägar. Den ger ofta ett bra ljus både nära och runtomkring vägen.

Spot

En lång och smal ljusbild. Extra fördelaktig när den kombineras med extraljus av Flood-modell. På personbil kan exempelvis ett spot-ljus i mitten med två flood-ljus i ytterkanterna vara den bästa lösningen. På lastbil kan extraljus med spot-ljusbild monteras på taket, för att kombineras med önskat antal flood-ljus i grillen.

Combo

En kombinationsljusbild med inslag av både spot och flood. Helt enkelt ett bra all-round ljus för dig som kör på allt från små landsvägar till långdistanskörning på motorväg. Är man osäker på vad man vill få ut av sitt extraljus rekommenderar vi att köpa ett ljus av modell Combo.

Steg 3. Vilken ljusramp ska du köpa?

Detta beror på tycke och smak, men man ska ha i åtanke var på bilen man tänkt placera ljusrampen.

Dess position på bilen avgör vilken storlek på ramp du får plats med. Vill du att ljusrampen ska ligga infälld i grillen, så är grillens utseende och storlek såklart en avgörande faktor för vilken ljusramp du kan välja. Mät på bilen innan köp och dubbelkolla att din vision går att genomföra.

Tänk även på att den inte får skymma dina parkeringssensorer osv.

Steg 4. Behöver du något mer?

När du vet vilket Modernum-kablage och vilket extraljus du ska ha är det dags att se över om det behövs något mer för att få extraljusen på plats. Se över nedan punkter:

  • Vad är det för kontakt på extraljuset? Det finns en uppsjö olika, där 2-polig DT-kontakt är vanligast. Men på exempelvis extraljus av märket Lazer sitter det istället en kontakt som heter: Superseal.
    Både Modernums Analog Lightning och Digital Lightning kommer med 2-polig DT-kontakt. Därför kan det behövas en adapterkabel. Följ denna länk för att komma till listan med tillgängliga adapterkablar (Länk).
  • Vill du ha mer än ett extraljus på bilen behöver du ha en förgreningskabel (en split). Tänk då på att kabelsatserna Digital Lightning och Analog Lightning från Modernum klarar av sammanlagt 20A respektive 25A. Men DT-kontakten klarar enbart 13A. Detta innebär att du exempelvis kan ha två ljusramper med max 6,5A vardera. Såvida du inte nyper av DT-kontakten från Digital- och Analog Lightning och gör en egen inkoppling till extraljuset. Då kan du få ut 20A ur Digital Lightning och hela 25A ur Analog Lightning.
    Det går att montera fler ljusramper och därmed överstiga dessa begränsningar, men då behöver du även köpa till ett extrakablage med ett 70A-relä, artikel: 65-1700-AH (länk till produkten). Då kan du montera så många extraljus du vill så länge du inte överstiger sammanlagt 70A.
  • Har extraljuset dessutom parkeringsljus/positionsljus så får du i praktiken enbart ha positionsljuset igång när du kör på testbana eller i din egen trädgård (inhägnat område).
    Planerar du att installera extraljus med positionsljus på ditt fordon, se till att de är E-godkända och korrekt placerade för att undvika eventuella böter. Vi rekommenderar även att du köper en strömställare för positionsljuset så att du kan slå av den funktionen via en knapp inne i kupén (se länk).

Slutsats

Förhoppningsvis har du nu en bättre uppfattning om vad du behöver köpa till din bil för att få till ett effektivt extraljus som passar just dina behov.

Skulle du ändå ha några frågor är du varmt välkommen att kontakta vår kundsupport.